fbpx

Blog Onika: biologisch is heel erg logisch

Over het eten dat de kinderen bij ons op het kinderdagverblijf krijgen heb ik een tijdje ingezeten. Tegenwoordig worden zowat alle groenten en fruit platgespoten met pesticiden en soms bevat eten zoveel zout dat je bloeddruk spontaan stijgt. Dat kunnen we onze kinderen niet geven, vind ik.

Bijna overal zit tegenwoordig suiker in, om over zout nog maar niet te spreken. Pak maar eens een aantal voedselverpakkingen, zelfs in de producten waarvan je het echt niet verwacht zit zout. Dat is gewoon niet normaal. Daarom is al het eten wat we biologisch kunnen krijgen, bij Naar de Boerderij ook echt biologisch. Als het echt niet anders kan pak ik wel producten waar weinig aan is toegevoegd, dus zonder conserveermiddelen, kleurstoffen en e-nummers.

Tips van ouders

Onze groenten en fruit komen van een biologische teler, al verbouwen we ook dingen zelfs. Daarnaast krijg ik van bewuste ouders veel tips, zoals bijvoorbeeld over pindakaas en appelstroop. Bij Albert Heijn verkopen ze pindakaas die voor 100% bestaat uit pindakaas. Dat is nog beter dan de biologische variant, want daar zit wel wat suiker of zout in.

Zelf groenten en fruit verbouwen

We verbouwen zelf producten, zodat de kinderen leren waar het eten op hun bord vandaan komt. Zo verbouwen we sla, kruiden zoals basilicum, munt en peterselie, boerenkool, worteltjes, tomaatjes, paprika’s, komkommer, courgette, noem maar op. We verbouwen in het klein, de echt grote dingen halen we bij de Tuinder die naast ons zit. De kinderen krijgen seizoensfruit- en groenten, dus ze leren echt alle soorten groenten kennen. De ene keer hebben we veel andijvie en boerenkool, terwijl we de andere keer weer wortels en pastinaak hebben en de keer daarop boontjes of bloemkool. We krijgen zelfs groenten waar ik gewoon de naam niet eens van weet.

Babyvoeding

Alle babyvoeding maken we dan ook vers en het liefst rauw, dus gezonder kun je het niet krijgen. Bij het koken kook je er namelijk weer wat vitamines uit en we willen dat onze kinderen zoveel mogelijk binnen krijgen. In de zomer eten we ook erg veel rauwkost, dan maken we een salade met onze eigen komkommers. Dat zijn hele kleine, kromme maar sappige komkommers.

Zo gaat het in de natuur

Zo leren kinderen ook dat ‘echte’ groenten en fruit er anders uitzien dan in de winkel. Supermarkten willen alleen ‘mooie’ producten verkopen en selecteren de kromme komkommers eruit. Wij leren de kinderen hoe groenten in de natuur echt groeien. Kijk bijvoorbeeld naar de aardappelen. In de supermarkt kun je gigantische, ronde aardappels kopen. Maar die wij krijgen zien er echt niet zo uit, die hebben allerlei rare vormen. Daar kunnen we voor de kinderen dan weer een fantastisch spelletje van maken. Wij moeten de aarde er nog afkloppen, in de supermarkt krijg je alles gewassen. Wanneer wij de groenten uitpakken gaat het soms ‘hee Onika, kijk een worm!’ Tja, zo gaat dat in de natuur.

Minder stress voor de ouders

Bij Naar de Boerderij eten we niet om 12 uur al warm, maar tussen 4 en half 5. Want als de kinderen tussen 6 en half 7 worden opgehaald, nog gestrest naar huis moeten omdat mama nog boodschappen moet doen en moet koken en dan nog snel moeten eten, werkt dat niet. De kinderen zijn moe en liggen vaak rond half 8 weer op bed. Dan wil je er niet net van te voren nog snel een hapje inproppen en je kind met een volle buik naar bed sturen. Daarnaast neemt het zo een stukje stress weg bij de ouders. De kinderen krijgen een gezonde maaltijd en ouders houden wat meer quality time over voor zichzelf om rustig te eten en tot rust te komen. Een stuk fijner!

By |2017-11-24T09:55:53+00:00november 24th, 2017|Categories: Nieuws|Tags: , , |Reacties uitgeschakeld voor Biologisch eten

About the Author: