Buitenspelen is goed voor de cognitieve ontwikkeling

Peuters die in de kinderopvang veel buitenspelen, vertonen als ze naar de basisschool gaan minder hyperactiviteit en hebben een betere focus. Dit ontdekten Noorse en Canadese onderzoekers bij een studie onder 562 kinderen.

De onderzoekers – van de universiteiten van Oslo, Montréal en Quebec – duurde vier jaar. 562 kinderen werden door hun ouders en professionals geobserveerd, met als doel kijken naar de relatie die buitenspelen heeft op de cognitieve gedragsontwikkeling van kinderen. Kinderen die zeven uur per dag buiten speelden, konden zich beter concentreren dan kinderen die drie uur per dag buiten speelden.

Er kan dus worden gesteld dat buitenspelen de cognitieve ontwikkeling van kinderen bevorderd. Ook worden ze rustiger. De onderzoekers keken naar kinderen in de kinderopvang die drie uur buiten speelden en naar kinderen die zeven (of nog langer) uur buiten speelden. De kinderen die maar drie uur per dag buiten waren bleken vaker hyperactief. De effecten werken lang door en zijn vooral duidelijk op 5- en 6-jarige leeftijd. Ook kunnen deze kinderen zich langer concentreren.

De onderzoekers stellen zelfs dat veel blootstelling aan de natuur een alternatief kan zijn voor medicatie. In de toekomst gaan ze meer onderzoeken.

Lees het hele onderzoek hier (Engels).

Lees ook:

Kinderen verkiezen natuur boven iPad

Laat je kind lekker spelen in de moestuin

Zo versterk je de weerstand van je kind

Kinderen hebben recht op een bult

 

 

 

By |2017-10-19T16:46:43+02:00oktober 19th, 2017|Categories: Nieuws|Tags: , , , , , |Reacties uitgeschakeld voor Buitenspelen is goed voor de cognitieve ontwikkeling

About the Author: