Buitenspelen zorgt voor een betere ontwikkeling

Kinderen die veel buiten spelen, ontwikkelen zich beter. Ze hebben betere motorische vaardigheden en zintuigen, zijn zelfredzaam en zetten meer door. Dat zegt wetenschapper Mark Mieras tegen Expertisepunt VHJK.

In Denemarken zijn 500 kinderdagverblijven die de kinderen de hele dag buiten laten spelen, zelfs als het 10 graden vriest. “Dat klinkt Spartaans, maar de ervaringen zijn heel positief”, aldus Mieras tegen VHJK. De kinderen ontwikkelen betere motorische vaardigheden. Uit onderzoek blijkt ook dat Scandinavische scholen de beste leerprestaties laten zien. Finse kinderen zitten 4,5 jaar minder in de klas dan Nederlandse kinderen. Ze gaan pas naar school als ze 7 zijn en hebben langere vakanties en kortere schooldagen. Met als idee dat de leerprestaties beter worden als ze meer met hun eigen ding bezig kunnen zijn.

Volgens Mieras mag er in Nederland ook meer buiten worden gespeeld. “In Nederland heerst het idee dat kinderen voornamelijk leren als zij kennis op gestructureerde wijze krijgen aangeboden, in de klas of opvang. Dat klopt niet helemaal; kinderen leren ook heel veel in een natuurlijke en ongestructureerde omgeving. Er is een duidelijke relatie met creatief vermogen.”

Kinderen worden in een groene omgeving volgens Mieras meer uitgenodigd om complexere bewegingen te maken. “En ze bewegen diverser. Een groene omgeving is een rijke omgeving en biedt veel meer ruimte, prikkels en aanknopingspunten voor gevarieerd spelgedrag en complexere bewegingen dan een georganiseerde speelplaats met klimrek en wipkip. Als je kinderen in een groene omgeving observeert zie je zeer gevarieerde bewegingen en nieuwsgierigheidgedreven, exploratief spel. Dit is onder andere belangrijk voor kleuters en peuters, omdat zij op een grote sprong maken in hun motorische ontwikkeling.”

Daarom pleit hij voor meer buitenspelen op scholen. “Buitenspelen kan niet het hele schoolaanbod vervangen, zoals een lesje spellen. Juist de combinatie van een groene omgeving en gestructureerde lessen, helpt kinderen bij het leren. Probeer de lessen daarom eens wat vaker naar buiten te verplaatsen. Als je het op de juiste manier aanpakt, kost het geen tijd maar kun je juist tijd winnen. Net als in Scandinavië.”

Lees ook:

Kinderen verkiezen natuur boven iPad

Laat je kind lekker spelen in de moestuin

Zo versterk je de weerstand van je kind

Kinderen hebben recht op een bult

 

By |2017-10-24T10:34:10+02:00oktober 19th, 2017|Categories: Nieuws|Tags: , , , , , , |Reacties uitgeschakeld voor Buitenspelen zorgt voor een betere ontwikkeling

About the Author: