Wie goed doet, goed ontmoet…

Je kinderen op het juiste pad laten belanden is een vaardigheid die iedereen wel wil beheersen. Je kinderen opvoeden is een taak waar menig ouder z’n hoofd over breekt. En dat terwijl er nauwelijks zaken zijn te bedenken die dagelijkser of dichter bij huis zijn. Een goed advies willen we je wel meegeven, die heb je zo meteen in de pocket.

Naast de al dan niet consequent nageleefde regels, de hulp die je krijgt van bijvoorbeeld school of opvang en de niet mis te verstane goedbedoelde hulp van opa en oma is er nog een belangrijk ding waar je bij het opvoeden van je kinderen eens op zou kunnen gaan letten. De hoofdrolspeler in deze opvoedkundige tip ben je zelf; jij als vader of moeder bent het levende voorbeeld voor je kroost. Niet de regels die je ze oplegt of de dingen die je ze vraagt te doen zullen bijdragen aan de juiste sturing, nee, vooral het voorbeeld dat je zelf geeft is van groot belang. ‘Neem jij de telefoon even op, zeg maar dat ik er niet ben’ is zo’n voorbeeld van niet eerlijk zijn terwijl u dat vast en zeker wel vraagt van u kind. Zo gaan kinderen van rokende ouders ook vaker zelf roken en als u wilt dat u kind verstandig omgaat met zijn centjes, leer hem dat dan ook door vooral zelf het goede voorbeeld te geven.

Bij ‘Op de boerderij’ vroegen we Onika, groepleidster wat ze vindt van dit idee. “Alle clichés zijn waar maar deze staat bij mij op nummer één. Het spreekt voor zich dat wanneer je zelf slordig omspringt met je spullen, kinderen dit opvalt en ze het vanzelf gaan kopiëren.”

Verder lezen? Lees hier over het goede voorbeeld geven met betrekking tot smartphones: