Interview basisschool de Tijd en Ruimte

Als kinderdagverblijf in Rosmalen zijn we altijd op zoek naar nieuwe initiatieven die gericht zijn op kinderen. Ditmaal willen we wat meer vertellen over De Tijd en Ruimte een pas geopende democratische school aan de Jan Olieslagersstraat 3, in Den Bosch. We spraken met Alexander, één van de initiatiefnemers van De Tijd en Ruimte en vroegen hem naar hen kijk op het onderwijs.

De Tijd en Ruimte is gevestigd in het Westen van ‘s-Hertogenbosch, vlakbij de Helftheuvelpassage, is een particuliere school waar ieder kind welkom is dat zich op basis van eigen interesse wilt ontwikkelen. Het is een feit dat men veel sneller leert wanneer men intrinsiek gemotiveerd is. Dit is ook één van de kernpunten van De Tijd en Ruimte. 

Kinderen moeten tegenwoordig al zo ontzettend veel, dat is bijna niet bij te houden. “We willen kinderen geen beperking geven op hun aangeboren nieuwsgierigheid.”

De school is een plek waar kinderen tussen de 4 en 18 jaar alle tijd en ruimte krijgen om zich te ontwikkelen tot zelfbewuste jonge mensen. Het gehele proces laat kinderen zoveel mogelijk vrij zijn, zodat deze ontwikkeling op een natuurlijke manier verloopt.

Natuurlijk zijn er binnen de school ook regels, maar de kinderen bepalen zelf wat ze willen leren, wanneer ze het willen leren en op welk tempo. Alles binnen de school is erop gericht om kinderen te prikkelen hun interesses op te pakken. Het team, de materialen die we gebruiken en de omgeving waarin we met zijn allen leren zorgt ervoor dat leren plaatsvindt in zowel formele als informele situaties.

Omdat verschillende leeftijden door elkaar heen lopen ontstaat er een ontzettend leuke en leerzame dynamiek van leerlingen die van elkaar dingen oppikken en elkaar helpen.

In de wekelijkse schoolkring krijgt iedere staflid en ieder kind het recht om zijn of haar stem uit te brengen over verschillende onderwerpen die spelen binnen de school. We delen de verantwoordelijkheid om de kwaliteit van de school te kunnen waarborgen.

Wil je meer weten over De Tijd en Ruimte, of over deze vorm van onderwijs? Neem dan eens een kijkje op de website via www.detijdenruimte.nl