Kinderen hebben recht op een bult

Houd jij soms ook je hart vast als je kind weer eens in een boom klimt? Volgens VeiligheidNL mag je best even loslaten. Vorige week lanceerden ze de campagne ‘Met een beetje risico komen ze er wel’. Er wordt aandacht besteed aan de voordelen van risicovol spelen en krijg je als ouder handvatten want kinderen hebben recht op een bult.

Uit onderzoek van VeiligheidNL blijkt dat 79 procent van de ouders hun kind vaker risicovol laten spelen. VeiligheidNL heeft een speciale website in het leven geroepen waarop de voordelen van risicovol spelen staan. Zo heeft het een positieve invloed op de fysieke gezondheid, vergroot het het zelfvertrouwen, de zelfredzaamheid, het doorzettingsvermogen en de sociale vaardigheden.

Natuurlijk wil je het beste zijn voor je kind en het beschermen. Uit angst dat je kind zich bezeerd ben je geneigd snel in te grijpen wanneer er gevaar dreigt. Maar daarmee doe je je kind geen plezier. Kinderen hebben recht op een bult. En een schaafwond is vaak ook helemaal niet zo erg.

Tegen de NOS vertelt de organisatie dat het het beste is om even tot 10 te tellen voordat je je kind weer waarschuwt. Een kind kan namelijk zelf vaak goed inschatten wat hij wel of niet kan doen. Laat ze dus zelf in de stoel klimmen, de trap oplopen of van de glijbaan afgaan. Dat heb je zelf vroeger waarschijnlijk ook gedaan. Volgens VeiligheidNL blijft de natuurlijke ontwikkeling van kinderen op dit moment een beetje achter.

Als een kind risico’s neemt leert hij die beter inschatten. Een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen en je kind waarschijnlijk ook niet. Volgens VeiligheidNL gaat het de laatste jaren vooral op Social Media over alles wat fout kan gaan. Ouders stoken elkaar op en praten vaak over de onveiligheid in de regio. Daarnaast wordt elk incident vergroot.

 

Ben je benieuwd of jij een beetje overbezorgd bent? Hier kun je een test doen.

 

 

 

By |2017-09-16T12:29:43+02:00april 5th, 2017|Categories: Nieuws|Tags: , , , , |0 Comments

About the Author:

Leave A Comment