‘Laat jouw jongen genoeg jongen zijn’

SIRE lanceerde deze week de campagne ‘Laat jij jouw jongen genoeg jongen zijn?’. De organisatie wil opvoeders aan het denken zetten over hoe ze met jongens omgaan. Uit een onderzoek blijkt namelijk dat meer dan de helft van de opvoeders vindt dat jongens geremd worden in hun gedrag.

“Voor jongens die te weinig ruimte krijgen liggen onderpresteren, onzekerheid en motivatieproblemen op de loer”, aldus Lucy van der Helm, directeur van SIRE. “Jongens en meisjes zijn gelijkwaardig, maar niet hetzelfde. Met deze campagne willen we een discussie op gang brengen die er hopelijk voor zorgt dat jongens de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen op de manier die het beste bij hen past.”

Er is volgens gedragsdeskundige Lauk Woltring een tendens gaande dat ‘jongensgedrag’ minder wordt gewaardeerd in de maatschappij. “We remmen jongens soms teveel af in hun gedrag, zo leren zij minder uit eigen ervaring en dat remt hen in hun ontwikkeling.”

Opvoeders verwachten dat kinderen goed luisteren, zich rustig gedragen en stilzitten. Maar jongens (en kinderen in het algemeen) leren veel meer door te experimenteren, ontdekken, risico’s te nemen en veel te bewegen. Uit een onderzoek van SIRE blijkt dat 56 procent van de Nederlandse ouders vindt dat jongens niet genoeg ruimte krijgen. En daardoor gaan ze onderpresteren. Driekwart van de ouders vindt dat het onderwerp meer aandacht moet krijgen.

SIRE sprak met verschillende experts en wetenschappers. Zij zijn het er allemaal over eens dat er aandacht moet komen voor de problematiek. “Als je jongens niet voldoende ruimte geeft, gaan ze misschien wel heel erg hun best doen om te doen wat er van hen gevraagd wordt, maar komen ze niet toe aan hun eigen ontwikkeling”, aldus Woltring.

Wij van Naar de boerderij vinden dat alle kinderen – jongens én meiden – ruimte moeten krijgen om de wereld te ontdekken. Eerder dit jaar lanceerde VeiligheidNL al een campagne over risicovol spelen. Zo willen ze dat de natuurlijke ontwikkeling van kinderen beter wordt. En zeg nou zelf: jij hebt als kind ook vast weleens in een boom geklommen toch?

 

By |2017-08-04T15:13:49+02:00augustus 4th, 2017|Categories: Nieuws|Tags: , , , , , |0 Comments

About the Author:

Leave A Comment