Lekker spelen in de modder

Modder! Wij op het kinderdagverblijf houden er van, net als de kinderen.
Daarom vinden we het eigenlijk best wel leuk dat het de afgelopen week zo regenachtig is geweest.
Vooral op de boerderij is er dan namelijk modder in overvloed. Maar wist je dat modder niet alleen leuk is om in te spelen?!

De voordelen van spelen met modder

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen instinctief aangetrokken worden tot het spelen met modder.
De bacterieen die je vind in modder stimuleren het immuunsysteem en zorgen bovendien voor het verhogen van endorfine, ook wel ons gelukshormoon genoemd. Daarnaast heeft spelen in de modder ook enkele gezondheidsvoordelen.

Wist je bijvoorbeeld dat je minder kans hebt op het ontwikkelen van allergieën, wanneer je op jonge leeftijd lekker vies mag worden?
Onderzoekers geven al langer aan dat onze hedendaagse klinische wereld een bijdrage levert aan allergieën en astma.Dat is ook één van de redenen waarom we zo specifiek hebben gekozen om ons te vestigen op een boerderij.

Mud Day

Hier komen de kinderen van jongs af aan al in aanraking, met alles wat de natuur te bieden heeft. Dieren ontdekken, planten leren kennen, wandelen in de natuur en ja, spelen in de modder hoort daar ook bij. Tegenwoordig wordt er veel minder buiten gespeeld dan vroeger, terwijl het zo ontzettend veel leerzamer is dan binnen zitten. het is niet alleen goed voor je lichamelijke ontwikkeling, maar ook nog eens super leuk om te doen.

Spelen in de modder is een activiteit die we het beste bij warm weer kunnen doen, maar als het regent, mogen we natuurlijk wel lekker in de modderplassen springen. En weet je wat het allerleukste is van in de modder spelen? Alle leuke herinneringen die je ervan gaat krijgen.

Dingen die je kunt doen met modder

  • Schilderen met modder – Hoe droger of hoe natter de modder, hoe anders de tint
  • Beeldhouwen – Lekker de fantasie van de kinderen stimuleren door ze een modder beeld te laten maken
  • Bouwen – Modder kan uitstekend gebruikt worden als cement
  • Maak een waterbaan – Je kunt met modder super makkelijk een hele toffe waterbaan bouwen
  • Maak een boerderij – Met een beetje natuurlijk materiaal als takken, bladeren en stenen maak je al snel een bos of een boerderij waar je dieren in kunt zetten, of misschien wel dino’s!
  • Modderballen gooien – Maak balletjes van modder, kies een doel uit en laat de kinderen gooien. Wie heeft de meeste punten?

Aan alle ouders willen we nog als tip meegeven dat je open moet staan voor viezigheid. Ja je kindje wordt nat, en ja ze worden vies, maar ze maken wel een hoop plezier, wat eigenlijk het meest belangrijke is, toch.