Mama, ik wil lezen!

Wanneer je kind leert lezen, gaat er een wereld voor hem of haar open. Lezen leren ze op school, maar er zijn genoeg kinderen die al eerder geïnteresseerd zijn in taal en snel dingen oppikken. Met de volgende tips help je je kind zo goed als je kunt.

Door te lezen en voorgelezen te worden krijgt een kind een beter leervermogen. Kinderen leren nieuwe woorden en leren over de wereld om zich heen. Wanneer een kind veel zelf leest, leert hij hoe de opbouw van een taal in elkaar zit, welke regels er zijn en hoe je die kunt gebruiken als je praat. Daarnaast leren kinderen zich beter te concentreren.

Leren lezen is eigenlijk net als het leren spelen van een instrument. De technieken leer je op school, maar het echte spelen leer je door thuis te oefenen. Veel doen dus. Wanneer je kind elke dag een kwartier leest, leert hij in een jaar een miljoen woorden. Dat geeft hem dus een goede voorsprong.

Je baby en lezen

Kinderen zijn tot 18 jaar gratis lid van de bieb, dus maak daar gewoon gebruik van. Ook voor voorleesboeken kun je er terecht. Met je baby kun je naar plaatjes kijken en dingen vertellen. Het helpt in de ontwikkeling wanneer baby’s klanken horen en felle kleuren zien. Zo leert hij woorden en beelden aan elkaar te koppelen. Ook leert hij zich te concentreren.

Heb je een peuter? Dan kun je beginnen met het voorlezen van kleine verhaaltjes. Ze hebben maar een korte spanningsboog, dus kies voor korte peuterboekjes. Ze kijken graag naar plaatjes en leren de woorden die erbij horen. Als je kind 3 is kun je starten met eenvoudige prentenboeken. Op deze leeftijd kunnen ze bang worden en er bestaan speciale boekjes die helpen bij het slapengaan.

Kleuters

Wanneer een kleuter is voorgelezen, kent hij meer woorden, namen en klanken van letters. Vooral boeken waarin dieren avonturen beleven zijn populair. Zo leert je kind ook meteen over de wereld om hem heen. Ook vinden ze het leuk om zelf verhalen te vertellen, dus een verhaal met alleen maar plaatjes spreekt ook erg aan. Dan kunnen ze lekker hun fantasie de vrije loop laten gaan.

Wanneer je interactief voorleest, krijgt je kind een grotere woordenschat. Je stelt vragen over het boek: waar denkt je kind dat het verhaal overgaat? Wat ziet hij? De vragen die je stelt maken niet zoveel uit, veel praten is het belangrijkst. Je kunt open en gesloten vragen stellen en je kunt ze een tekening laten maken over het verhaal.

 

 

By |2017-10-19T16:50:58+02:00oktober 4th, 2017|Categories: Nieuws|Tags: , , , |Reacties uitgeschakeld voor Mama, ik wil lezen!

About the Author: