fbpx

Onika: kinderen leren omgaan met de natuur

Je komt hier in een natuurgebied een heleboel leuke dieren tegen. We zitten in het Kanaalpark waar allerlei dieren grazen. Het grenst aan ons kinderdagverblijf en via het poortje komen we in het park terecht. De dieren vind ik heel erg belangrijk voor de kinderen.

Als je hier de deur uitloopt is het eerste dat je tegenkomt de geiten en twee enorme joekels van varkens. Als je even verder loopt zie je nog wat varkens en een stukje verderop kom je bij de Imkerij uit. We laten de kinderen zien waar de bijen zitten en waar de honing vandaan komt. Lopen we verder dan komen we door het hek wat midden in het Kanaalpark uitkomt, een prachtig natuurgebied. Het is afgegraven en nu laten ze de natuur zelf haar gang gaan. In het eerste stuk is een grote vijver waar ganzen, eenden, zwanen en hoenderen zitten. Ook reigers zie je er veel. Dat vinden onze kinderen dus helemaal fantastisch hè. Het is ook niet zo dat je maar een paar dieren ziet, het loopt er echt van over.

Schotse Hooglanders

Laatst waren we aan het wandelen met de bolderkar en hoorden we een kleine plons en schoten ineens alle zwanen de lucht in! De kinderen hadden echt een wauw-gevoel! Ze keken hun ogen uit. Iets verderop stonden de Schotse Hooglanders ook in het zicht en dat is natuurlijk ook geweldig om te zien. Soms staan ze midden op het pad en wijken ze geen millimeter. Dat is wel een puntje, want ze hebben nu jonkies en daar kunnen we niet doorheen. Ze kunnen zich namelijk bedreigd voelen en ons aanvallen. Dat risico nemen we niet en dus maken we dan een rechtsomkeert of lopen een stuk om. Maar het is zo mooi om zo’n groot beest te zien!

Leren om te gaan met dieren

Ik vind dat het heel erg belangrijk is dat onze kinderen zoveel mogelijk leren over de dieren. Bijvoorbeeld met de kippen: van de zomer hadden we elke dag eieren en die mochten de kinderen tellen. Zo leren we waar de eieren vandaan komen: uit een echte kip en niet uit een doosje bij de Albert Heijn. Ik vertel ze ook dat een stukje vlees uit een varken komt, dat is soms wel zielig maar kinderen moeten wel weten waar het vlees vandaan komt. Ik kom zelf uit de Randstad en ik heb uit een boek moeten leren wat een kip en wat een varken is. Af en toe zag ik in de verte een koe, maar dat was het dan ook. Hier zien de kinderen gewoon koeien, varkens en kippen en kunnen ze ze aanraken. We leren de kinderen ook dat ze niet zomaar alles op straat moeten gooien, want dan kunnen de dieren het opeten. Ze moeten alles oprapen en mogen niets op de grond gooien.

By |2017-12-19T13:08:36+00:00december 19th, 2017|Categories: Nieuws|Reacties uitgeschakeld voor Onika: kinderen leren omgaan met de natuur

About the Author: