Mijn naam is Liesbeth Slangen en ik geef peuteryoga op kinderdagverblijf ‘Naar de boerderij’. Lesgeven op dit mooie plekje is een bijzondere ervaring. Na 9 jaar leservaring op grote kinderdagverblijven, is de kleinschaligheid en daarmee de persoonlijke aandacht een warm welkom.

Iedere week staan de peuters klaar in hun overalls en kaplaarsjes om buiten met mij te gaan spelen. Want dat is peuteryoga: spelenderwijs de mogelijkheden van je lijf ontdekken. Het liedje ‘de wandelende boom’ is een vast begin om aan te komen en om te aarden. Daarna begroeten we altijd de zon, die soms verstopt zit achter een wolk, en de aarde, die in de winter heel koud aanvoelt. Met onze armen maken we een mooie regenboog.

Na deze korte warming up introduceer ik het thema, dat altijd dicht bij de belevingswereld van de peuters staat. We gaan bijvoorbeeld naar het bos om een kerstboom om te hakken, of we vliegen naar de Noordpool om dieren in de sneeuw te zoeken. Het was wel even wennen voor de kinderen dat alles ‘nep’ is en we gewoon op de buitenplaats van het kinderdagverblijf blijven, maar ze beginnen er al aardig aan te wennen. Zo weten ze inmiddels ook dat ik altijd een tas met spulletjes bij me heb, die vol nieuwsgierigheid bekeken wordt. Ik maak vaak gebruik van natuurlijke materialen, zoals bijvoorbeeld een dennentak om te voelen en om aan te ruiken en die we als kerstboom versierden. Maar vaak ook duiken deze natuurlijke materialen spontaan op, omdat ze gewoon in de tuin liggen, zoals bijvoorbeeld de stukken ijs in de bakjes.

In de winter doen we geen grondoefeningen, maar ik heb ronde matjes die we op de houten stammetjes leggen zodat we kunnen zitten en zintuigelijke spelletjes kunnen doen. Veertjes voelen en blazen vinden de peuters erg leuk om te doen, evenals de dieren verstoppen onder een doek en dan raden welk dier ik heb weggepakt.

Elke les eindigen we met een korte eindontspanning in de vorm van een rustig liedje. In de winterperiode zittend, maar als het warmer wordt leg ik buiten yogamatten neer, waardoor de peuters kunnen liggen bij de eindontspanning. Ook zullen we dan meer grondoefeningen kunnen doen.

Met veel plezier kijk ik er iedere week weer naar uit om op dit prachtige plekje buiten les te mogen geven. Zelfs in de winter gaan we naar buiten en de kinderen vinden het heerlijk. De peuters spelen met mij, terwijl de kleintjes lekker rondscharrelen en soms even een kijkje bij ons nemen. Dikwijls willen de kinderen na de yogales met de leidsters nog even bij de varkens op bezoek.

Heeft u vragen, dan kunt u mij altijd mailen of bellen.

Liesbeth Slangen

073-6418981 / 06-53185810

elettema@planet.nl

 

By | 2017-02-28T09:31:41+00:00 februari 14th, 2017|Categories: Nieuws|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment