Samen eten is gezond!

Betrap jij jezelf erop dat je je kind steeds vaker met een bordje op schoot voor de tv zet? Niet doen! Uit onderzoek blijkt dat het gezonder is om met het gezin aan tafel te eten. Het verbetert de eetgewoonten, is een praatmoment en het zorgt voor sociaal contact. Zorg daarom voor een stabiele basis, dan plukt je kind er later de vruchten van.

Onderzoekers van de Universiteit van Leeds deden onderzoek naar de eetgewoonten van bijna 2400 kinderen van 52 basisscholen in Zuid-Londen. De kinderen kregen een eetdagboek waarin werd genoteerd wat ze precies aten en dronken op een dag. Uit het onderzoek bleek dat 656 kinderen altijd met het gezin aan tafel aten. 768 kinderen deden het maar soms en 92 kinderen aten nooit samen aan tafel.

Gezamenlijk eten is gezond

Het is erg belangrijk om je kind al vanaf jongs af aan aan te wennen altijd aan tafel te eten. De kinderen die altijd met hun familie aan tafel aten, aten namelijk meer groente en fruit. Zelfs zo’n 125 gram per dag meer dan leerlingen die nooit gezamenlijk eten. Kinderen die soms met het gezin aan tafel aten, aten zo’n 95 gram groente en fruit meer dan de alleen-eters. Als je nu investeert in een goede basis, plukt je kind er later dus de vruchten van.

Kinderen die hun ouders fruit en groente zien eten zijn zelf geneigd dat ook meer te doen. En als ouder snijd je het in kleine stukjes waardoor het makkelijker te eten is. Het is echt niet erg als je je kind op een drukke dag met een bord eten voor de tv zet, maar het is echt belangrijk om regelmatig samen aan tafel te gaan. Ouders en oudere broers en zussen hebben een voorbeeldfunctie.

Tafelmanieren

Daarnaast kun je aan tafel over je dag praten, of over wat de ander bezighoudt. En aan tafel moet je aan je tafelmanieren denken, die later weer van pas komen. Je mag geen boeren of scheten laten en niet met open mond eten. Als je alleen voor de tv zit, heeft niemand het in de gaten als je je niet netjes gedraagt. Aan tafel leert je kind dat samen zijn ook heel leuk kan zijn.

 

 

By | 2017-09-16T12:29:43+00:00 mei 24th, 2017|Categories: Nieuws|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment