Tips om je kind aan de groenten te krijgen

“Nee mama, bah!” Je peuter trekt een vies gezicht als je vertelt dat jullie vanavond spruitjes eten. Oké, voor spruitjes lopen de meeste volwassenen ook niet warm, maar wanneer je 2 bent mag je toch echt wel af en toe bloemkool of boontjes eten. Maar hoe maak je dat je peuter wijs?

De belangrijkste tip: ga niet lopen dwingen. Daar win je uiteindelijk niks mee. Het eten van groenten moet leuk zijn. En met een beetje creativiteit krijg je je peuter toch aan de gezonde snacks. Wat je bijvoorbeeld kunt doen is samen op groente-ontdekkingstocht gaan. Dit kan tijdens een wandeling naar de markt, in de supermarkt of neem je kind mee naar een moestuin. Doe de groentenquiz: welke groente kennen jullie nog niet? Hoe heet hij en hoe smaakt hij? Misschien wil hij ze zelfs proeven…

Een moestuintje is ook een erg goed idee, wat is er nu leuker dan je eigen groente verbouwen en opeten? Je kind ziet waar het eten vandaan komt en waarschijnlijk smaakt het nu ineens wel goed.

Kinderen en vooral peuters vinden het helemaal fantastisch als ze zelf mee mogen helpen. “Mag ik het tasje dragen?” “Mag ik de groente afwegen?” “Mag ik scannen?” Laat je kind helpen met het doen van de boodschappen, het kiezen van de groenten, het wassen, snijden en bereiden. En met een beetje geluk willen ze de afwas ook nog doen, heeft mama ook eens rust 😉

Groentes zijn hartstikke kleurrijk en lenen zich goed voor het maken van creatieve creaties. Maak een clowsgezicht! Een mond van tomaten, een neus van wortel, ogen van komkommer en gekleurd paprikahaar. Smullen maar!

“Pas als je je groenten hélemaal op hebt, krijg je een toetje!” is geen goede zin. Je kind heeft namelijk meteen door dat jij het toetje ook lekkerder vindt dan de spinazie op zijn bord. Je kunt beter een spelletje doen als beloning.

Lees ook:

Ik ben twee en ik zeg nee: de peuterpuberteit

Samen eten is gezond!

Peuteryoga op het kinderdagverblijf

Dingen waar kinderen mee weg komen en waar wij stiekem jaloers op zijn

Tips voor mama’s met een bange peuter

By |2017-09-05T13:29:56+02:00september 5th, 2017|Categories: Nieuws|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment