fbpx

Voorschool: ben je voor of tegen?

Op dit moment rolt het schoolbestuur van Den Bosch de Bossche Educatieve agenda voor kinderen uit. Daar staat onder andere kinderen het liefst al vanaf 0, maar in de eerste instantie vanaf 2 jaar naar de ‘voorschool’ gaan. Er zijn daarvoor verschillende Kindcentra opgericht.

De meeste scholen in Nederland vinden dat zij zich met hun kerntaak moeten bezighouden:onderwijs.  Daarnaast zit de meeste expertise als het gaat om de 0 tot 4 jarigen bij de kinderopvang.

Er zijn 5 leervoorkeuren:

 

  1. Ontdekken: leren het liefst van het leven en daar een eigen draai aan geven.
  2. Kunst van het afkijken: observeren en analyseren. Overnemen wat werkt.
  3. Oefenen: begeleid leren van fouten.
  4. Participeren: uitwisselen van kennis en aanvullen vanuit een gezamenlijk belang
  5. Kennis verwerven: leren waarbij een expert kennis overdraagt.

 

Emeritus hoogleraar Robert Jan Simons vindt dat kinderen buiten school om vaak meer leren dan in de school zelf.  Het onderwijs is goed in kennis overdragen, maar minder goed in de andere leervoorkeuren. Daarom stellen wij het informeel leren bij Op de Boerderij centraal.

Wij van Kinderdagverblijfnaardeboerderij.nl vinden dat kinderen niet te vroeg in het schoolsysteem moeten worden opgenomen en ook ouders zijn het daarmee eens. “Mijn haren gaan overeind staan”, verklaart Dagmar de Cock. “Mogen de kinderen helemaal geen kind meer zijn? We krijgen straks allemaal depressieve kinderen met een burn-out omdat er teveel van ze wordt verwacht.” Hennie Nieuwhof is het daarmee eens: “Klaarstomen voor de kleuterschool zoals wij dat willen… ik krijg er kippenvel van!”

Francoise Vaantjes is het er ook niet mee eens. “In mijn ogen is het een verontruste ontwikkeling: school is geen jonge kinderopvang… ieder zijn vak! Laat kinderen bovenal eerst kind zijn.” Een andere ouder reageert: “Te zot voor woorden. Kijk wat het onderwijs met de kleuters gedaan heeft! En dan nu de peuters. Triest!” Betsie van de Grift vindt het ook een absurd idee. “”Hoe jonger hoe beter is het grootste misverstand over het onderwijs aan jonge kinderen”, zegt ze. Tamara Gielissen maakt zich vooral druk over de huisvesting: “Wie wil dat nou? Kinderen van 0 tot 12 jaar in hetzelfde gebouw. Geef ze de ruimte.”

En wat vind jij? Wil je je kind veroveren of voorbereiden om te toekomst te veroveren?

 

 

 

 

About the Author:

Leave A Comment