Wat is de juiste kinderopvang vorm voor mijn kind
Hoera, Je bent zwanger! Allereerst natuurlijk van harte gefeliciteerd. Er is wat ons betreft niets mooier dan als ouder mogen zorgen voor je eigen opgroeiend kind. De bijdrage die je hierin mag leveren is ontzettend belangrijk voor hoe je kindje zich gaat ontwikkelen. Een belangrijke keuze die je al vroeg dient te maken, is de keuze voor welke vorm van opvang je gaat kiezen op het moment dat je kindje straks geboren is. Er zijn verschillende vormen van opvang voor kinderen, met ieder haar voor- en nadelen. We hebben het speciaal voor je op een rijtje gezet.
Geen opvang
Je kunt er als ouders voor kiezen om je kindje volledig thuis te laten opgroeien, totdat je kindje leerplichtig is en naar school moet gaan. één van de ouders kan bijvoorbeeld volledig huismoeder of huisvader worden, of je kunt beide één of meerdere dagen thuisblijven met jullie kleine trots.
Mocht je kiezen voor geen opvang, dan dien je dit goed kort te sluiten met je eventuele werkgever. Wat wil je bijvoorbeeld over een aantal jaar als je kindje naar school gaat? Kun je dan nog wel meer uren gaan maken bij je huidige baan?
Kies je voor geen opvang dan lijkt dit natuurlijk op het eerste gezicht voordeliger. Je hoeft immers geen kosten te maken voor kinderopvang. Wanneer je minder uren gaat werken, ga je echter wel omlaag in salaris. Wanneer het financiële plaatje meespeelt in je beslissing, willen we je aanraden je eens goed te laten informeren. Het zou namelijk voordeliger voor je kunnen zijn wanneer je je kindje bijvoorbeeld één dag in de week naar de kinderopvang laat gaan en je die dag gewoon blijft werken.
Thuisblijven met je kindje betekent dat je hem of haar ook de best mogelijke aandacht kunt geven. Je kunt immers alle tijd vrijmaken om samen leuke dingen te doen. We zouden je wel aan willen raden om je kindje ook zoveel mogelijk met andere kinderen te laten spelen. Daar leert het ontzettend veel van.
Opvang bij opa en oma
Sommige grootouders zitten jaren te wachten voordat er eindelijk een kleinkind op komst is. Ze kunnen dan haast niet wachten tot de 9 maanden van zwangerschap voorbij zijn. Soms lijken ze zelfs enthousiaster dan jijzelf.
Opvang bij opa en oma vinden de kinderen vaak super leuk, waarom? Omdat ze daar stiekem best wel verwend worden natuurlijk!
Voor veel ouders van jonge kinderen is het super fijn als opa en/of oma klaar staat om te helpen met de opvang van je kindje. Net als bij opvang thuis kent deze vorm in principe dezelfde voor- en nadelen. Ook hierbij vinden we het belangrijk om aan te geven dat je kindje regelmatig met leeftijdsgenootjes kan spelen.
Gastouder
Een gastouder is iemand die bij hem of haar thuis kinderen opvangt. Vaak hebben zij zelf ook kinderen waarvoor ze thuisblijven en vinden het fijn dat ze tegelijk ook meerdere kinderen mogen verzorgen. Een gastouder mag maximaal 6 kinderen tegelijk opvangen. Hiervan mogen zij 5 kinderen onder de 4 jaar, 4 kinderen onder de 2 jaar en 2 kinderen onder de 1 jaar in hun groep hebben. Wanneer de gastouder zelf ook kinderen heeft onder de 10 jaar, dan worden deze meegerekend in de grootte van de groep.
De gastouder heeft vaak een kleine groep kinderen, waardoor er veel aandacht voor de kinderen is. Deze kleinschaligheid kunnen veel ouders als voordeel zien. Een nadeel van gastouderopvang is de afhankelijkheid van, vaak één persoon en het gebrek aan extra toezicht. De gastouder is vaak alleen. De huiselijke omgeving en flexibiliteit van de gastouder zijn redenen waarom ouders voor deze vorm van opvang kunnen kiezen
IKC
Kies je als ouder voor opvang bij een IKC, dan kies je ervoor om je kind zo goed mogelijk te laten klaarstomen voor de basisschool. IKC staat voor Integraal Kindcentrum en is gericht op kinderen van 0 tot 12 jaar. Het voordeel hiervan is dat je alles onder één dak hebt. Kinderen kunnen blijven zitten waar ze zitten, totdat ze naar de middelbare school mogen. Je zou kunnen stellen dat je kind vanaf baby af aan al naar school gaat.
Een Integraal Kindcentrum zit in hetzelfde gebouw als de basisschool, waardoor de overstap van opvang naar de basisschool vaak makkelijk gaat. Het is alsof je kindje naar een andere klas gaat. Dit heeft als voordeel dat je kindje niet zo hoeft te wennen aan een nieuwe omgeving. Al spelenderwijs wordt er vaak al onderwijs gegeven. Er is minder ruimte voor het kind om zichzelf te vinden. Mocht je bijvoorbeeld merken dat je kindje zich anders ontwikkelt dan je van te voren dacht en een andere basisschool beter bij hem of haar zou passen, dan kun je alsnog de overstap maken.
Een IKC kan soms overweldigend aanvoelen, doordat het grote organisaties zijn. Hierdoor is er vaak ook minder ruimte voor flexibele opvang en persoonlijk aandacht voor het kind.
OK
Een OK, onafhankelijke kinderopvang, is een kinderdagverblijf dat zelfstandig gerund wordt. Dit kinderdagverblijf kan een enkele, of meerdere locaties hebben, maar zit niet direct aangesloten bij een scholengemeenschap.
De persoonlijkheid van je kind wordt gevormd in de eerste 4 jaar. Hun eigen identiteit krijgt hier vorm. Het is erg belangrijk hier goed mee om te gaan en je kindje zichzelf te laten ontdekken.
Het grote voordeel van een onafhankelijke kinderopvang is dat het vaak de kleinschaligheid van een gastouder combineert met meer mogelijkheden tot ontwikkeling.
Het kinderdagverblijf is, uitgezonderd van feestdagen, altijd open en er zijn meerdere leidsters aanwezig om op de kinderen te letten.
Het grote verschil tussen een onafhankelijke kinderopvang en een IKC is de factor school. Het schoolbestuur is in principe eigenaar van een Integraal kindcentrum en bepaald daardoor ook het beleid. Een kinderdagverblijf bepaald haar eigen beleid, ondanks dat men beide natuurlijk aan de wetten en regelgeving moet voldoen.
Zo hebben we op ons kinderdagverblijf er bewust voor gekozen om ons te vestigen op een boerderij. We kunnen hierdoor makkelijk veel buitenactiviteiten doen met de kinderen en ze zelf de wereld laten ontdekken. We willen kinderen laten zien dat melk bijvoorbeeld niet van de fabriek komt, maar echt van de koe.
Iedere vorm van kinderopvang heeft zo haar voor- en nadelen. Afhankelijk van wat je als ouder graag voor je kindje zou willen, kun je makkelijk kiezen tussen verschillende kinderdagverblijven. Is het bijvoorbeeld belangrijk dat het dichtbij is? Wil je liever dat je kindje opgroeit in een stedelijke, of landelijke omgeving? Vind je het belangrijk dat je kindje al wordt klaargestoomd voor de basisschool, of ga je meer voor persoonlijke ontwikkeling?
Het is belangrijk te kiezen voor wat voor jezelf het beste voelt. Wanneer het goed voelt, dan weet je dat je de juiste keuze hebt gemaakt.
Geef een reactie